attachment

Rode loper op Rokin

URBANOS rolde de rode loper al vast uit voor passanten, bewoners en ondernemers rondom het Rokin in Amsterdam. De tijdelijke interventie is een oase van rust én bedrijvigheid midden in het stadscentrum: een warm welkom op de voormalige bouwplaats. “We willen een plek creëren die mogelijkheden biedt.” Pepijn Verpaalen licht kort toe.

Oog voor de Buurt rapporteerde eerder (oktober 2014) over de plannen van het stedenbouwkundige bureau uit Amsterdam URBANOS om het Rokin opnieuw leven in te blazen. Het Rokin is nu al vijftien jaar een bouwplaats voor de metro. Voordat de gemeente Amsterdam haar definitieve plannen gaat uitvoeren om de straat tot een boulevard te maken op de route van het station Amsterdam Centraal naar Amsterdam-Zuid, was er behoefte om deze plek positief te presenteren. Daarom is het plan geïnitieerd om een tijdelijke echte rode loper te maken en iedereen weer welkom te heten op het Rokin. “Dit is de gimmick: de winkeliers zijn het wachten zat en rollen alvast de rode loper uit.”

IMG_6630

Welkom op het Rokin

De plannen liepen wat vertraging op, maar sinds twee weken tot eind dit jaar zullen evenementen op het helemaal in het rood ingericht plein actuele thema’s aankaarten, gericht zijn op verschillende doelgroepen (zoals kinderen) en bovenal de mogelijkheid bieden om even te ontsnappen aan het bedrijvig consumeren in het drukke stadscentrum van Amsterdam. “Binnenkort is bijvoorbeeld het kunstenaarscollectief Zeezelaar een dag met boeken aan het bouwen, als openingsstunt van de boekhandel Scheltema naast het plein.”

Groene oase?
Het idee van Urbanos om de stad uit te nodigen op het Rokin viel direct in de smaak van gemeente, en de winkelvereniging. Het eerste plan bestond uit een tijdelijke rode loper van rood geverfde straten met daarop relaxeilanden, waaromheen een uitgebreid activiteitenprogramma werd georganiseerd. De ondernemers en sponsoren waren enthousiast, maar de bestuurders vonden de verf niet duurzaam en de kleur niet toepasselijk in de historische context van de stad.” Samen met de ondernemingsvereniging was daarom een nieuw plan ontwikkeld. Een groene oase zou het gebied in de tussentijd, voordat de definitieve aanleg van de straatinrichting start, op de kaart zetten. “Het moet er vooral zijn. Je moet de mogelijkheden bieden.”

Oase Rokin

impressie maart 2015

Niet tevreden, niet doen
“De groene oase vonden wij echter niet perfect passen binnen het oorspronkelijke idee de stad welkom te heten.” Met de argumentatie “niet tevreden, dus niet doen” besloot Urbanos vast te houden aan de rode kleur. Binnen het herziende ontwerp koos het stedebouwkundig bureau voor rode tapijten die, in plaats van het oorspronkelijke plan om de gehele straat te betrekken in het project, een deel van de straat tot een tijdelijk plein zal vormen. “Door een podium en zitplekken te maken kunnen programma’s en activiteiten georganiseerd worden en biedt het plein ruimte aan voorbijgangers.” Dit plan is uiteindelijk in mei uitgevoerd.

IMG_6643

Mogelijkheden zien
Wat is de rol van het ontwerp en de ontwerper in een dergelijke tijdelijke interventie? “Bij een tijdelijke interventie is de detaillering van het ontwerp minder van belang, zoals welke materialen je toepast. Het moet er vooral zijn. Je moet de mogelijkheden bieden.” En als ontwerper kan je deze mogelijkheden creëren, door ruimte visueel beschikbaar te maken. “Er is een grote vraag in de stad naar een plek waar het mogelijkheid is om even te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte. Een ontwerper kan deze opgave oppakken en tot werkelijkheid brengen.” En daar is enige doorzettingsvermogen voor nodig. Ondanks een aantal tegenslagen – Alliander had het plein nodig en tijdens dodenherdenking moest het plein als vluchtroute gebruikt kunnen worden – wordt het plein nu vol in gebruik genomen.

Ir. Pepijn Verpaalen is stedebouwkundige bij Urbanos, duurzame stedelijke ontwikkeling.
Dit artikel is geschreven door Marieke de Vries (afstudeerstudent Master Architecture op de Technische Universiteit Eindhoven en freelance schrijver) op basis van een interview met Pepijn Verpaalen, mei 2015.

Deel via
Deel via facebookDeel via twitter